Twee monitor aansluiten

Op je laptop kun je meerdere monitoren aansluiten. Dat geeft je extra schermruimte voor je werkzaamheden.

Bekijk in de video hoe je dit doet of volg de stappen hieronder.

Monitor aansluiten
Monitor instellingen aanpassen

Stap 1

Je hebt van de helpdesk twee kabels ontvangen om je monitor aan te sluiten. Deze hebben onderstaande stekkers, dit is afhankelijk van de monitor nummers die je hebt doorgegeven.

Een HDMI kabel:

Stekker aan ene kant
Stekker aan andere kant

Een DVI naar HDMI kabel:

Stekker aan ene kant
Stekker aan andere kant

Stap 2

Sluit de kabel aan op je monitor. Je kunt de monitor kantelen op de voet zodat je makkelijk bij de poorten kan aan de onderkant van de monitor.

Voor een HDMI kabel: Sluit de zogenaamde HDMI stekker aan op je monitor. Je kabel heeft aan beide zijdes dezelfe stekker. Het maakt niet uit welke van de twee je aansluit op de monitor. Let wel op de vorm van de stekker zodat je deze op de juiste manier in de monitor steekt. Deze past maar op een manier.

Voor een DVI naar HDMI kabel: Sluit de zogenaamde DVI stekker aan op je monitor. Let op de vorm van de stekker zodat je deze op de juiste manier in de monitor steekt. Deze past maar op een manier. Draai ook de zwarte schroeven op de stekker goed vast zodat deze stevig in de monitor blijft zitten.

Stap 3

Pak nu je laptop en kijk waar de HDMI en USB-C poort van je laptop zitten. Sluit een van de kabels aan op de HDMI poort. De andere stop je in de verloopstekker en deze doe je vervolgens in de USB-C poort.

Stap 4

Zet nu de monitoren en de laptop aan. Het beeld van je laptop moet nu ook op de monitoren zichtbaar zijn.

Stap 5

Een van de schermen zal nu het beeld van je laptop weergeven, dit zullen we nu aanpassen.
Klik op je bureaublad met de rechter muisknop en klik op Beeldscherminstellingen. Je ziet daar onderstaand overzicht. Het scherm met 1|2 is het scherm welke de inhoud van je laptop scherm toont.

Stap 6

Scroll nu naar beneden in dit venster en klik op het menu waar nu staat Bureaublad dupliceren op 1 en 2. Kies hier de optie Bureaublad uitbreiden op 1 en 2.

Stap 7

Klik vervolgens op Wijzigingen behouden.

Stap 8

Het overzicht van je schermen ziet er uit als op onderstaande afbeelding. Je kunt nu nog de plek van een monitor veranderen, als deze bijvoorbeeld niet overeenkomt met hoe deze op je bureau staat. Dit doe je door de blokjes met 1,2 en 3 te verplaatsen naar de plek die je wil.

Door op identificeren te klikken verschijnt op ieder scherm een nummer in beeld om aan te geven welke dat nu is. Druk als je klaar bent op Toepassen, deze knop verschijnt pas als je een aanpassing hebt gedaan.

Klik in het overzicht van je schermen op de gene die jij als hoofdmonitor wil gebruiken. Dit is het scherm waar standaard alle meldingen op komen en applicaties als eerste getoond worden als je ze start.

Stap 9

Eventueel kun je nog een andere monitor als hoofdmonitor instellen. Dit is het scherm waar standaard alle meldingen op komen en applicaties als eerste getoond worden als je ze start.

Klik in het overzicht van je schermen op de gene die jij als hoofdmonitor wil gebruiken.

Scroll nu naar beneden en zit een vinkje bij de optie Dit beeldscherm instellen als hoofdbeeldscherm.

Onderstaande stappen moet je eenmalig op je laptop uitvoeren. Door deze uit te voeren kun je de klep van je laptop sluiten tijdens het werken en de laptop aan de kant leggen. Wil je deze juist als derde scherm gebruiken? Sla onderstaande stappen dan over.

Stap 1

Klik nu met de rechter muisknop op de START knop van Windows en kies voor Energiebeheer.

Stap 2

Klik nu op Extra energie-instellingen. Afhankelijk van de grootte van dit venster staat dit aan de rechter kant of onderaan de pagina.

Stap 3

Klik in dit venster aan de linkerkant op de optie Het gedrag van het sluiten van het deksel bepalen.

Stap 4

Onder Actie als ik het deksel sluit kies je in de kolom Netstroom voor Geen actie ondernemen en klik vervolgens op Wijzigingen behouden.

Het is niet aan te raden deze instelling ook te doen voor de optie Op batterij. Als je de laptop namelijk dichtklapt en in je tas doet bljft deze vervolgens ook altijd actief. Hierdoor raakt de accu van je laptop niet alleen leeg, de warmte die dit genereert is ook slecht voor je laptop en accu.

Je kunt de instellingen vensters nu sluiten. Als je laptop nu op de lader is aangesloten en je sluit de klep dan zal deze gewoon aanblijven en kun je op de monitor werken en de laptop aan de kant leggen.